21 Ocak 2013 Pazartesi

SABİT DİSKİ DOĞRU BOYUTLANDIRMAK

Bugünkü yazımızda diskimizi biçimlendirirken (format atarken) doğru boyutlandırmayı nasıl yaparız ondan bahsetmek istiyorum. Bilgisayar 1 ve 0'lardan oluşan bir mantıksal yapıya göre çalışır. Yani bu mantıksal yapı ikilik sayı sistemiyle işliyor demektir. ikilik sayı sistemi Binary adıyla anılmakta bilgisayar dünyasında.

anlatıma geçmeden önce şu açıklamayı yapmayı istiyorum.

1 kg elma=1000 gram elma
1 ton=1000 kilo gram

yukarıdaki açıklamada gösterildiği gibi alt katlara geçerken veya üst katlara geçerken 1000 ile işlem yapıyoruz. Peki şimdi şuna bir bakalım;

1 Kilo Byte=1024 Byte
1 Mega Byte=1024 Kilo Byte

burda neden 1000 ile işlem yapmadık? çünkü ikili sayı sistemi mantığıyla çalışan bilgisayarlarımızda hesaplamaya bakarsak 1000 katlarını bulmamız imkansızdır.


Görüldüğü gibi 2'nin katları 1024'e varabiliyor. Demek oluyor ki bilgisayar dünyasında kilo ifadeleri 1024 olarak farzedilebilir.

Şimdi gelelim diskimizi format esnasında boyutlandırmaya. Eğer diskimizi tek bölümden oluşturacaksak bölümleme işlemine gerek yok. eğer birden fazla bölüm oluşturacaksak bölümleme işlemi için matematiksel bir işlem yapmamız gerekiyor. Bunu bir örnekle açıklayayım;

Sabit Disk Boyutu=150 GB

Bölüm oluşturma=2 bölüm

Bölüm adları= C ve D

evet şimdi işleme başlayalım.

diyelimki diskimi yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda ikiye böleceğiz. İsimlendirme işlemlerinde bölümlerimize C ve D isimlerini verecez. Şimdi biz tam olarak nasıl bölecez ona bakalım.

C-->70 GB

D-->80 GB    olmasını istiyoruz.

İşletim sistemleri genelde ki buna bizde karar verebiliriz C sürücüsüne yüklenir.C bölümünün 70 GB olmasını istiyorsak format esnasından disk boyutu ne kadar olduğunu yazacağımız yere şu işlemi yapıyor ve sonucu boyutun istelilen yerine yazıyoruz.

C için-->70x1024=71680 MB  

bu sonucu yazdıktan sonra boyut ayarlamasını yapmış oluyoruz.



                                                               

Hiç yorum yok: